Birleşmiş Milletler yaklaşık otuz yıldır, COP adı verilen yıllık küresel iklim zirvesi 'Taraflar Konferansı' için dünyadaki hemen hemen her ülkeyi bir araya getiriyor. UNFCCC Taraflar Konferansı'nın 27. oturumu bu yıl 6 - 18 Kasım tarihlerinde Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde gerçekleşti.
Bu yıl Şarm El-Şeyh'te düzenlenen COP27'de güçlü bir Danimarka varlığı yer aldı. Danimarkalı 30'dan fazla iklim uzmanı, yeşil yatırımcı, iş dünyası dernekleri, mühendisler, STK'lar ve işçi örgütleri zirveye katıldı.
Dünyanın en büyük uluslararası iklim zirvesi olan COP27'de Danimarka pavilyonu çözüm getirilmesi gereken birçok farklı krize dikkat çekti. Zirvede katılımcı ülkeler küresel iklim müzakereleri yürüterek etkili karar alınması yönünde önemli adımlar attı.
İklim krizi önümüzdeki en acil krizlerden biri olarak tüm iş ortaklarının çözümler üretmesi gerektiği bir meseledir. Danimarka hem büyük ölçekli hem de küçük ölçekli uzun bir yeşil dönüşüm geleneğine sahiptir. Danimarkalı paydaşlar yeşil dönüşüm konusunda tamamen sonuca ulaşmamış olsa da daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir gelecek için çalışmaya devam etmektedir.
Danimarka CO2 ayak izini azaltmak için uğraşırken, dünyanın en fakir ve en kırılgan ülkeleri şimdiden iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarıyla baş etmektedir. Bu durum, COP27'de küresel iklim müzakerelerine ve küresel iklim eylemine olan ihtiyacı vurgulamıştır.
İklim değişikliğine uyumun aciliyeti giderek daha belirgin hale geliyor. En az gelişmiş ülkeler ve küçük ada devletleri iklim değişikliğinden en çok etkilenenler olsa da, aslında en az karbon emisyonuna sebep olan ülkelerdir. İklim değişikliği, günümüzün en büyük sorunudur ve karbon salınımını azaltma ve iklim değişikliğine uyum, iklim krizlerine karşı dirençli olmak ve işbirliğini güçlendirmek için gereklidir.
COP27 sırasında gerçekleştirilen küresel iklim müzakereleri, BM üye devletlerinin küresel iklim kriziyle nasıl başa çıkacaklarını ve yükselen sıcaklıkları durdurmak için neyin gerekli olduğunu tartışmasına olanak sağlamıştır.
Bunları biliyor musunuz:
• Dünyadaki 8 milyar insandan 3 milyarı dünyanın özellikle iklim değişikliğine karşı savunmasız bölgelerinde yaşıyor.
• İklim değişikliği hepimizi etkiliyor ama Asya ve Afrika'nın büyük bir bölümünde insanlar şiddetli kuraklık ve şiddetli yağışlarla mücadele ediyor.
• BM'ye göre, 7 Bangladeşliden 1'i 2050 yılına kadar iklim mültecisi olacak.
WALK2COP27 Sonuçları
Walk2COP27, iklim hareketine dâhil olan kurumlar arasında uluslararası dayanışma kurma amacıyla kuruldu. Uluslararası kurumların yanı sıra hükümetleri, şehirleri, işletmeleri, STK'ları, öğrencileri ve aileleri kapsayan kitlesel bir katılıma şahit olmuştur.
Glasgow ve Şarm El-Şeyh arasındaki 12 ülkenin insanlarıyla iklim krizine farkındalık yaratma amacıyla yürüyüş yapma, etkinlikler düzenleme ve kilometrelerce ağaç dikimi için bağış toplama aktiviteleri düzenlenmiştir.
Dünya çapında 68 ülkeden gelen inisiyatif paydaşları 100.000 km'den fazla yürüyerek Burundi'de Jane Goodall Enstitüsü tarafından 200.000 ağaç dikilmesine yardımcı olmuştur. Danimarka Istanbul Başkonsolosluğu, 100 km'den fazla yürüyerek 221 ağaç dikilmesine vesile olmuştur.
Ayrıntılı bilgiye ulaşmak için: https://www.walk2cop27.com/